Zawodnicy | Konie | Pobierz | Historia Fundacji | Informacje prawne

Pomagaja nam:

Poszukujemy niepełnosprawnych jeźdźców, chcących
rozpocząć przygodę z prawdziwym sportem.

Jeśli:
- Jesteś szkoleniowcem, masz pod opieką niepełnosprawnego
jeźdźca i nie wiesz, jak zacząć
- Jesteś niepełnosprawnym jeźdźcem, gotowym podjąć sportowe wyzwania

zgłoś się do nas, pomożemy!

Adam Lubowicki

Adam Lubowicki urodził się w 1993 roku. Rozpoznano u niego mózgowe porażenie dziecięce. Miał problemy z chodzeniem
i czynnościami manualnym. Wraz z pojawieniem się w jego życiu koni wzrosły szanse nie tylko na poprawę stanu zdrowia (poprzez hipoterapię) ale także na spełnienie dziecięcych marzeń.
Na grzbiecie konia Adaś czuje się zdrowy, może biegać
i doświadczać ruchu bez żadnych fizycznych ograniczeń.

Adaś rozpoczął swoją przygodę z końmi podczas zajęć hipoterapii działającej w ramach Fundacji Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym "Hipoterapia". Okazało się że nie brak mu zacięcia i chęci rywalizacji oraz motywacji do ciężkiej pracy, która obok zwiększania umiejętności oznacza dla zawodników niepełnosprawnych również przełamywanie własnych ograniczeń i trudności, oraz wspomaga proces integracji ze społeczeństwem.

W 2005 roku Adaś wystartował pierwszy raz w zawodach para jeĽdzieckich. Od razu odniósł poważny osobisty sukces: wygrał rywalizację na poziomie II. Od tej pory regularnie zajmował czołowe miejsca na zawodach ogólnopolskich, w tym również Mistrzostwach Polski.

W latach 2008-2009 Adaś został powołany do reprezentacji narodowej jako najmłodszy z jej członków. W 2009 roku pierwszy raz wystartował na zawodach międzynarodowych w brytyjskim Millfield, skąd wyjechał z nagrodą specjalną.

W związku z coraz większym zaangażowaniem Adasia, oraz rosnącymi umiejętnościami jeździeckimi konieczne okazało się poszukanie dla niego konia sportowego, mogącego sprostać wymaganiom wyczynu. Udało się i Adam dosiada już drugiego
konia-profesora, użyczonego ramach Programu Użyczania Koni.

Pierwszym wspólnym startem były Ogólnopolskie Zawody Osób Niepełnosprawnych w Ujeżdżeniu 19-20.06.2010r.
Para Adam-Elear okazała się bezkonkurencyjna.
W planach na sezon 2011 znajdują się starty ogólnopolskie, także
w regularnych zawodach jeździeckich w rywalizacji ze zdrowymi zawodnikami, ale i międzynarodowe, z możliwością kwalifikacji do Igrzysk Paraolimpijskich Londyn 2012.

Patrycja Gepner

Urodziła się z wrodzonym brakiem dłoni i stóp. Poruszanie się nie było dla niej łatwe. Pewnie dlatego od zawsze śniła o koniach. Marzyła, że na grzbiecie wierzchowca pędzi przed siebie, bez żadnych ograniczeń. Nikt nie wierzył w realizację tych pragnień, tymczasem udało się. Jeździ konno od dziecka, sportowo od 2001 roku.

Startowała we wszystkich odbywających się w Polsce zawodach jeździeckich osób niepełnosprawnych w paraujeżdżeniu, zarówno krajowych, jak i międzynarodowych. Z każdych wyjeżdżała
z medalem. Stała na podium wszystkich Mistrzostw Polski, w 2007 roku zdobywając złoty medal. Jako jedyny polski jeździec wzięła udział w Paraolimpiadzie Pekin 2008. W 2003 roku została drugą wicemistrzynią Rosji, rok później - mistrzynią Węgier. Brała udział
w tak prestiżowych imprezach jak Mistrzostwa Europy i Mistrzostwa Świata.

Startuje także z powodzeniem w regionalnych zawodach
w ujeżdżeniu, rywalizując z powodzeniem ze zdrowymi i w pełni sprawnymi jeźdźcami. Współpracuje z wybitnymi szkoleniowcami klasy międzynarodowej, chętnie dzieląc się swoją wiedzą.
Duże doświadczenie i kontakty nie tylko w polskim, ale
i międzynarodowym środowisku jeździeckim postanowiła wykorzystać współtworząc Fundację Rozwoju ParajeĽdziectwa Centauri.

Udanymi startami w sezonie 2010 zdobyła kwalifikacje do Igrzysk Paraolimpjskich Londyn 2012. Mamy nadzieję, że ten prestiżowy start dojdzie do skutku.